dinsdag 1 februari 2011

Alle douanefraudeurs vrijgesproken ?!

TURNHOUT-Alle sigarettensmokkelaars, handelaars in namaakspullen, oliefraudeurs en andere criminelen die betrapt zijn na een huiszoeking van de douane, dreigen vrijuit te gaan. Een procedurefout legt een hypotheek op de inspanningen van de opsporingsdiensten van de douane in de voorbije tien jaar.

Een rechter in Turnhout goede hout op het vuur. Hij moest onlangs een uitspraak doen over een gewone fraude bij een kleine brandstofhandelaar. De man deed zijn beklag over de huiszoeking. En de rechter wilde weten of de procedure rond die huiszoeking ook rekening houdt met de grondwettelijke rechten van de verdachte.

Het is nu éénmaal zo dat de regels voor huiszoeking anders zijn voor de politie dan voor de douane. De politie moet daarvoor een bevel krijgen van de onderzoeksrechter. De douane mag zelf naar de politierechter stappen om toestemming te vragen. Dat is de procedure voor alle onderzoeken van de douane over heel België.

De douanewet stelt niet uitdrukkelijk dat de politierechter zijn toestemming voor de huiszoeking moet motiveren’, zegt advocaat Patrick Van Der Straten, die de Belgische staat verdedigde voor het Grondwettelijk Hof.

‘Maar het Hof oordeelt nu wel dat de politierechter altijd duidelijk moet motiveren waarom hij de douane toelaat een huiszoeking uit te voeren op een welbepaalde plaats’, gaat hij verder. ‘Bijvoorbeeld omdat er inlichtingen uit Nederland waren dat via een welbepaalde loods illegaal sigaretten worden geïmporteerd.’
‘Het arrest geldt ook voor alle huiszoekingen die de douane in het verleden heeft uitgevoerd. Het gaat dus over alle dossiers van de voorbije tien jaar en zelfs langer’, waarschuwt Van Der Straten. ‘Alle huiszoekingen die destijds te weinig zijn gemotiveerd door de politierechter dreigen nu nietig te worden verklaard. En als het onderzoek destijds is opgestart met die ene huiszoeking komt het hele dossier in gevaar. Ik twijfel er niet aan dat de advocaten van alle verdachten dat zullen uitspelen.’

De procedurekwestie doet denken aan soortgelijke drama’s die zich de voorbije jaren al afspeelden in strafzaken. Zo bleek in januari 2009 plots dat de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling al jaren een procedure in de wet fout interpreteerde en dat verschillende criminelen, zoals mensensmokkelaars, vrijuit zouden gaan.

Is het niet onbezonnen dat nieuwe regels ook alle zaken uit het verleden besmetten? ‘Dat is een terechte opmerking. Dat is storend’, besluit Van Der Straten.

bron:www.tijd.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten