vrijdag 18 februari 2011

Lopen analisten achter de feiten aan ?

AMSTERDAM - Maandenlang kon men overal lezen dat TomTom een goed aandeel zou worden voor het komende jaar. Maar wat is ervan gekomen ?

Een verwachting over het omzetcijfer is gemakkelijk voor een analist. Men doet een voorzichte voorspelling van een omzetstijging en laat zo de aandeelhouders hopen. Er is ook een stijging van het omzetcijfer  blijkt uit de vierde kwartaalcijfers. Beleggers denken dat ze een goede zaak hebben gedaan. Maar heeft de belegger ook informatie gekregen over de andere elementen? Evolutie in de markt : er was een daling van de vraag van maar liefst 20-25 %. Er zijn ook plots twijfels over de startegie van TomTom voor de volgende jaren.

Een verhemeling van het aandeel wordt nu omgevormd in twijfels. Is dit niet achter de feiten na lopen ? Of zijn het vijgen na Pasen ? :
,,Blijkbaar gaat de zoektocht naar groei gepaard met hogere kosten dan de markt dacht'', zegt analist Peter Olofsen van Kepler.

Nu is de grote discussie : Krijgt de belegger wel voldoende inzicht en informatie over het advies van analisten ? Meestal krijgt men alleen te horen dat er een omzetstijging zal zijn en goede vooruitzichten. Krijgt de belegger geen valse hoop ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten